Bleskurýchla príprava na večierok
30/2008
Aj váš partner vždy netrpezlivo prevracia oči, keď sa večer chystáte von? Prekvapte ho a pripravte sa pomocou superrýchlych kozmetických produktov, ktorých účinok je okamžitý.
Aj váš partner vždy netrpezlivo prevracia oči, keď sa večer chystáte von? Prekvapte ho a pripravte sa pomocou superrýchlych kozmetických produktov, ktorých účinok je okamžitý.
Lesklá hriva
Ktorá žena nesníva o bohatej hrive zdravých vlasov? Základom je, samozrejme, každodenná a na váš typ vlasov určená starostlivosť, ktorá im dodá všetko, čo potrebujú. Zdravý vlas potom nie je problém upraviť. Šikovnou pomôckou pri matných vlasoch je lesk v spreji. Stačí nastriekať na hotový účes a nikto neuverí, že ste si práve nefarbili vlasy alebo neprišli od kaderníka.Jasné oči
Vplyvom slniečka sa môže stať, že vám oči sčervenejú a napuchnú. Takéto podráždené oči potrebujú predovšetkým schladiť. Majte preto na prípad núdze v chladničke dve polievkové lyžice, ktoré si priložte na oči. Na začervenanie pomôžu očné kvapky, ktoré bežne dostať v lekárni. Skvelým pomocníkom sú aj špeciálne napustené vatové tampóny na oči či koncentrované tyčinky, ktoré dokážu zmierniť opuch, oči upokojiť, vyhladiť vrásky a ešte omnoho viac.Kučeravý objem
Spľasnuté jemné vlasy vedia ich vlastníčkam pekne znepríjemniť život. Na prvý pohľad vyzerajú síce neupraviteľne, nie je to však pravda. Chce to len správny prístup: používať prípravky na zväčšenie objemu a pred odchodom na večierok ich natočiť na veľké natáčky, ktoré im nielen dodajú objem, ale ich aj decentne skrútia do veľkých vĺn.Jemné ruky
Ako už iste viete, najjednoduchšie možno určiť vek ženy podľa jej rúk. Venujte im preto náležitú pozornosť a krémujte si ich po každom umytí a vždy, keď cítite, že potrebujú hydratáciu. Používajte ľahké emulzie, ktoré sa rýchlo vpijú do pokožky a nezanechávajú mastný film.Dokonalé nechty
S lakovaním nechtov býva niekedy problém. Najprv opatrné nanášanie laku, kde každé vyrušenie môže viesť k zbabranému výsledku, a potom to nekonečné čakanie, kedy lak konečne zaschne. Tento údel si veľmi uľahčíte, keď už v obchode siahnete po rýchloschnúcich lakoch, ktoré zvyčajne do minúty zaschnú.Trblietavá pokožka
Prirodzene opálenej pokožke sa väčšinou môžete tešiť len v lete, bolo by škoda to nevyužiť. Ak ste už strávili niekoľko dní riadne chránená opaľovacím krémom na slniečku, ukážte to. Veľmi efektné na večer strávený v spoločnosti je zvýrazniť opálenie krémom s obsahom trblietavých čiastočiek. Pokožka tak získa zamatový vzhľad s puncom luxusu.Šťavnaté pery
Pri večernom líčení sa dôraz kladie predovšetkým na oči. V takomto prípade sú pery len v pozadí, no to neznamená, že im nemáte venovať pozornosť. Na pery použite len jemný rúž, prípadne balzam a do stredu si naneste malé množstvo priesvitného lesku.
Vo sviežich farbách
28/2008
Leto prirodzene láka na využívanie veselých farieb, a to nielen pri oblečení, ale aj v šminkách. Ukážeme vám, ako budete pomocou malého množstva kozmetiky pripravená k vode i na letný večierok.
Leto prirodzene láka na využívanie veselých farieb, a to nielen pri oblečení, ale aj v šminkách. Ukážeme vám, ako budete pomocou malého množstva kozmetiky pripravená k vode i na letný večierok.
Na pláž
Ružová princeznáZáklad tvorí ľahký mejkap s obsahom UV filtra, ktorý jemne prekryje drobné nedostatky pleti a pritom jej poskytne ochranu pred silným slniečkom. Preto by ste naň nemali pred odchodom na pláž v žiadnom prípade zabudnúť. Na celé pohyblivé viečko naneste vodovzdorný trblietavý ružový očný tieň a rozotrite ho dostratena. Vonkajší kútik oka zvýraznite svetlosivou očnou ceruzkou. Vodovzdorná maskara dodá očiam hĺbku. Na horné mihalnice ju naneste vo dvoch vrstvách, pričom na tie spodné postačí len jedna vrstvička. Nakoniec naneste na pery ružovkastý lesk s efektom vlhkých pier. S týmto jemným líčením si získate srdce nejedného plavčíka.
Zlaté mámenie
Ako prvé si na tvár naneste opaľovací krém, prípadne mejkap s UV filtrom, aby ste predišli poškodeniu pokožky. Na pláži sa lesku nemusíte báť, z tohto dôvodu sú vhodné momentálne veľmi módne zlaté odlesky. Ak ste brunetka, hor sa do toho. Celé pohyblivé viečko orámujte vodovzdorným zlatým tieňom, ktorý rozmažte dostratena až k obočiu. Spodné viečko zvýraznite zlatou očnou ceruzkou. Na mihalnice naneste zhusťujúcu vodovzdornú maskaru a na pery už len lesk so zlatými trblietkami.
Na párty
Disko kráľovnáPo návrate z pláže väčšinou zostáva len málo času pred odchodom na večeru, ktorá v dovolenkových letoviskách zvyčajne pokračuje animačným programom a zábavou. V tomto prípade postačí, ak si vaše plážové líčenie trochu zvýrazníte sýtou tyrkysovou, a môžete vyraziť. Z tváre si odstráňte pot špeciálnym obrúskom. Pleť poprášte transparentným púdrom, ktorý ju príjemne zmatní, pričom lícne kosti zvýraznite perleťovou ružovou farbou na líčka. Na výraznejší efekt si môžete tvár poprášiť aj púdrom s rozjasňujúcimi trblietkami. Ale s mierou! Na očiach si nechajte základ z ružových tieňov, len ich zvýraznite tyrkysovou ceruzkou, ktorú ťahajte po spodnej línii pohyblivého viečka, pričom linku vo vonkajšom kútiku jemne predĺžte. Na hlbší pohľad si naneste do stredu horného pohyblivého viečka očný tieň v rovnakom odtieni ako ceruzka. Prechod medzi ružovým a modrým tieňom rozotrite dostratena. Pri výrazných očiach si vystačíte len s bezfarebným leskom na pery. S takýmto líčením budete neprehliadnuteľná.
Morská panna
Tvár poprášte transparentným púdrom alebo bronzovačom, aby pekne vyniklo vaše opálenie. Oči nechajte orámované zlatou ceruzkou. Na rozjasnenie pohľadu vtrite pod obočie jemný poprašok zlatého očného tieňa. Potom naneste do vonkajšieho kútika oka smaragdovozelený očný tieň, ktorý rozotrite smerom k vnútornému kútiku dostratena. Nezabudnite na zhusťujúcu špirálu. Na pery naneste trblietavý broskyňový lesk.
Najväčšie lži o celulitíde
7/2008
Jeden tvrdí to, druhý ono a vy už v tom máte poriadny chaos. A zrejme aj vaša celulitída, lebo ešte stále neodišla...
Jeden tvrdí to, druhý ono a vy už v tom máte poriadny chaos. A zrejme aj vaša celulitída, lebo ešte stále neodišla...
MÔŽEM JEJ TO JEDNODUCHO NATRIEŤ
Hlúposť!Krémy, gély, séra a pílingy proti pomarančovej koži sú skvelým výmyslom, ale nie dokonalým. Celulitída sa s vami nehodlá rozlúčiť, ani keď ju budete natierať dvadsaťštyri hodín denne tým najdrahším sérom. Prípravky sú účinné len v kombinácii s primeraným množstvom pohybu. Nemenej dôležité je ich správne používanie, takže si poriadne naštudujte priložený návod. Aby sa v pokožke po celý deň udržalo potrebné množstvo účinných látok, mali by ste problémové partie výdatne krémovať a masírovať každé ráno i večer. To masírovanie nezanedbávajte, pretože pomáha účinným látkam dostať sa hlboko do tkanív, kde na ne čaká tvrdá práca – ak pre vašu lenivosť či uponáhľanosť ostanú len na povrchu pokožky, vyhladenia sa nedočkáte ani o sto rokov.
MASÁŽE ROBIA ZÁZRAKY
Pravda!K vzniku celulitídy neprispieva len nesprávny životný štýl a hormonálne poruchy, ale aj zlý krvný a lymfatický obeh. Vynikajúcim prostriedkom na ich rozprúdenie je masáž. Či už budete používať ruky, rukavice, kefu alebo špeciálnu masážnu hlavicu, nezabudnite postupovať smerom k srdcu, teda od chodidiel cez stehná, boky až k bruchu. Aspoň dvakrát týždenne si nájdite čas na profesionálnu lymfodrenáž v kozmetickom alebo masážnom salóne (ručnú či prístrojovú). Hĺbková masáž podporuje tok lymfy, urýchľuje odbúravanie tukových zásob, prekrvuje a spevňuje kožu. Procedúru môžete kombinovať s rôznymi anticelulitídovými zábalmi.
POKOŽKU MI VYHLADÍ DETOXIKÁCIA
Pravda!Je vašou povinnosťou zbaviť telo nahromadených škodlivých látok. Biely cukor, čokoláda, zákusky, svetlé pečivo, živočíšne tuky, údeniny, majonéza, kečup či vyprážané jedlá by mali byť pre vás tabu. Obsahujú mnoho toxínov, ktoré sa hromadia v tukovom tkanive a prispievajú k vzniku pomarančovej kože. Krátka očistná kúra ich vyplaví a pokožku viditeľne vyhladí. Počas detoxikácie nezabudnite na čistiace čaje a dostatočný pitný režim. Dôležité je zahodiť aj cigarety, pretože nikotín zhoršuje prísun kyslíka k bunkám a negatívne ovplyvňuje látkovú výmenu v tkanivách postihnutých celulitídou. Čistiaci proces môžete podporiť užívaním riasy Chlorelly alebo šťavy z Aloe vera. A nech vám ani nenapadne vrátiť sa po detoxe k pôvodnému režimu stravovania! Až do konca života uprednostňujte celozrnné potraviny, obilniny, strukoviny, ryby, hydinu, čerstvú zeleninu a ovocie.
KEĎ JU VYHLADUJEM, ZMIZNE
Hlúposť!Pravda je taká, že keď ju vyhladujete, ona nezmizne a vy sa zbláznite. Vďaka zaručeným receptom na ultrarýchle chudnutie dosiahnete opačný efekt – odbúra sa tuk, ktorý obklopuje celulitídové bunky, ale s tukom usadeným hlboko v bunkách to ani nepohne. Výsledkom budú ešte viditeľnejšie hrbolčeky. Zbytočne sa preto netýrajte a pokojne si doprajte viac ako jedno jablko denne. Dokonca ani tuk nemusíte z jedálneho lístka úplne vyčiarknuť. Presvedčenie, že keď ho nebudete prijímať, nebude sa usádzať, je totiž absolútne nesprávne – náš organizmus tuk potrebuje! Keď mu ho nedodáte, čakajte napríklad pomalší rast vlasov a zhoršenie ich kvality. A určite ste už počuli aj o skupine vitamínov A, D, E a K, ktoré sú rozpustné v tukoch. V preklade to znamená, že bez prítomnosti tuku ich telo nemôže spracovať, a ako prišli, tak aj odídu. Ich deficit môže v tele spôsobiť poriadnu šarapatu. Záver: Ak vaša denná spotreba tukov neprekročí 30 gramov (maximálne 10 percent môžu tvoriť nasýtené mastné kyseliny), nemusíte sa obávať priberania.
SKÚSIM BEHAŤ TRIKRÁT DENNE
Hlúposť!Všetkého veľa škodí. Ak chcete zostať zdravá a v dobrej kondícii, nemali by ste telo zaťažovať športovou aktivitou príliš často. K dokonalej postave sa dopracujete aj miernejším tempom, napríklad športovou polhodinkou každý druhý deň. Je to zároveň efektívnejšie ako raz do týždňa vypľúvať dušu pri dvojhodinovom tréningu. Hlboko uložené tukové zásoby sa začínajú spaľovať už po 20 minútach intenzívneho zaťaženia. Nedovoľte však, aby váš srdcový rytmus prekročil 140 úderov za minútu. Striedajte rôzne druhy športov – ideálne je bicyklovanie, plávanie, beh, rýchla chôdza a kolieskové korčuľovanie. Pomôžu vám nielen pri formovaní pekných kriviek, ale vďaka nim získate aj perfektnú kondičku.
STRAVA NEMÁ VPLYV NA CELULITÍDU
Hlúposť!Správnym nastavením jedálneho lístka môžete dosiahnuť až 60-percentné zmenšenie celulitídových buniek. Prvou zmenou by malo byť obmedzenie spotreby soli, ktorá zadržiava v tele vodu, spomaľuje cirkuláciu krvi a zhoršuje vzhľad pomarančovej kože. Okrem soli by ste si mali odoprieť aj alkohol, kávu, sladkosti a fast food. Znie to kruto, ale keď si namiesto cestovín so smotanovou omáčkou dáte šalát a večernú pizzu nahradíte paradajkou, úspech vám bude tou najsladšou odmenou. Môžete ho potom dosýta zapíjať nesýtenou minerálnou vodou ochutenou šťavou z čerstvého citróna. Tým dostanete do tela ďalšieho tukožrúta v podobe vitamínu C, ktorý zároveň prospeje kolagénovým vláknam a pomôže im zachovať elasticitu. Aby ste mali istotu, že prijímate všetky vitamíny a minerály, ktoré uľahčia váš boj s celulitídou, k racionálnej strave pridajte výživové doplnky s obsahom vitamínu E, B-komplexu a betakaroténu.
MÁM TO Z ANTIKONCEPCIE
Pravda!Je dokázané, že s pomarančovou kožou majú väčšie problémy užívateľky hormonálnej antikoncepcie či hormonálnej substitučnej liečby. Ak máte pocit, že sa váš stav zhoršil v súvislosti s tabletkami, poraďte sa s gynekológom o iných možnostiach antikoncepcie. Ľahšie problémy v menopauze sa neraz dajú odstrániť nehormonálnymi doplnkami výživy.
CELULITÍDA JE VLASTNE OBEZITA
Hlúposť!Nahromadenie tuku je veľmi dobrou základňou na vznik pomarančovej kože. Napriek tomu nie sú hrbolčeky a obezita jedno a to isté. Človek s prebytočnými zásobami tuku nemusí mať automaticky celulitídu. A platí to aj opačne – ani štíhle a vyšportované telo nie je zárukou hladkej pokožky. Hrbolčeky totiž nemá na svedomí samotná prítomnosť tuku – sú výsledkom degeneratívnych zmien podkožného väziva, v ktorom sa zadržiava voda a toxíny. Kým celulitída postihuje predovšetkým stehná, boky, zadok a brucho, pri obezite sa tuk ukladá komplexne po celom tele. U mladších žien nie sú zmeny na koži badateľné, pretože majú ešte dostatočne pružné tkanivá. S pribúdajúcim vekom a zväčšovaním tukových zásob sa však jamky stávajú hlbšie a viditeľnejšie.
NEPOMÔŽEM SI, JE TO GENETICKÉ
Hlúposť!Ak ste zistili, že hrboľaté nohy má vaša mama, babka i prababka, nechystajte si hneď slučku. Pomarančová koža nemusí byť vaším osudom. K jej vzniku síce prispievajú dedičné faktory a ženské pohlavné hormóny estrogény, ale neznamená to, že ich vplyv nemôžete obmedziť na minimum. Základom úspechu je sebadisciplína, zdravé stravovanie a šport. Pomôže vám aj striedavé sprchovanie teplou a studenou vodou, ktoré vynikajúco rozprúdi lenivý krvný a lymfatický obeh. Nemáte na to čas? Stačí sa premôcť a na konci sprchovania pustiť na seba minútový prúd studenej vody. Ďalšia dôležitá vec: úzke oblečenie je síce sexi, ale keď si budete telo zväzovať obtiahnutými džínsami, pančuchami či nohavičkami, krv a lymfa budú stagnovať. Uvoľnite sa a celulitída sa vás ani nedotkne!
Chudnutie
12 najlepších "zoštíhľovačov"
29/2008
Podporujú spaľovanie tuku, brzdia pocity hladu a majú očistný účinok. Zostavili sme zoznam najlepších „tukožrútov“ a veľa praktických tipov, ako ich zaradiť do svojho jedálneho lístka.
Podporujú spaľovanie tuku, brzdia pocity hladu a majú očistný účinok. Zostavili sme zoznam najlepších „tukožrútov“ a veľa praktických tipov, ako ich zaradiť do svojho jedálneho lístka.
BROKOLICA posilňuje imunitu
Hlúbová zelenina je bohatým zdrojom sekundárnych rastlinných látok so silnými antioxidačnými účinkami, ktoré posilňujú obranyschopnosť. Vysoký obsah vlákniny v brokolici spôsobí to, že nestráviteľné uhľovodíky v žalúdku napučia a zabezpečia dlhotrvajúce nasýtenie. Vďaka tomuto procesu kilá miznú.PRAKTICKÝ TIP: Zaraďte brokolicu do stravy ako prílohu. Rozdeľte ju na malé ružičky, povarte 10 až 15 minút v osolenej vode a zlejte. Brokolica ostane pekne zelená, ak ju následne krátko schladíte v studenej vode.
ZELENÝ ČAJ zrýchľuje spaľovanie
Zelený čaj obsahuje množstvo polyfenolov. Vedci zistili, že jedna z týchto látok zabraňuje ukladaniu tukov v tele a zároveň podporuje ich spaľovanie.PRAKTICKÝ TIP: Nechajte vriacu vodu asi 10 minút chladiť, potom ňou zalejte čaj a nechajte 3 až 5 minút lúhovať. Pite maximálne štyri šálky zeleného čaju denne.
ZÁZVOR prečisťuje
Táto ázijská hľuza dá vášmu metabolizmu poriadne zabrať. Podporuje tvorbu slín a žalúdočných štiav, povzbudzuje trávenie a potláča zápaly. Éterické oleje zázvoru prečisťujú telo, lebo podporujú vylučovanie jedovatých látok.PRAKTICKÝ TIP: Na 1 šálku „tukožrútskeho“ čaju si odrežte asi 2 centimetre z hľuzy zázvoru, ošúpte ho a pokrájajte na tenké plátky. Zalejte vriacou vodou a nechajte asi 5 minút lúhovať.
ŠOŠOVICA stabilizuje hladinu cukru v krvi
Obľúbená strukovina sa postará o stabilnú hladinu cukru v krvi, keďže škrob, ktorý je v nej obsiahnutý, sa vďaka výhodnému glykemickému indexu pomaly odbúrava. Vysoký obsah balastných látok vás nadlho zasýti a chráni proti rakovine.PRAKTICKÝ TIP: Ak potrebujete navariť rýchlo, použite lúpanú červenú šošovicu. Tú netreba namáčať a je mäkká už po 15 minútach varenia.
KÁVA zabíja nadváhu
Kofeín nielen zaháňa únavu, ale aj zabíja kilá navyše. Telo sa dostane do stavu pohotovosti a zmobilizuje zásoby energie. Dôležité však je, aby boli tieto rezervy aj spotrebované – najlepšie fyzickou aktivitou.PRAKTICKÝ TIP: Čierny čaj, zelený čaj a čaj z maté sú jemnejšie na žalúdok, a preto dobrou náhradou kávy. Obsahujú porovnateľné množstvo kofeínu a pôsobia rovnako povzbudzujúco.
ČILI podporuje trávenie
Poznáte to, keď je jedlo také štipľavé, že sa vám na čele vyroja kropaje potu? Je to spôsobené zvýšením telesnej teploty vyvolanej látkou zvanou kapsaicín. Telo spotrebuje viac energie a budete sa cítiť sýtejšia.PRAKTICKÝ TIP: Mimoriadne účinné sú malé červené čili papričky. Či už do polievky, omáčky, cestovín, alebo ryžových jedál – pridajte jednu čili papričku na osobu a povarte.
ZEMIAKY zasýtia nadlho
Studené varené zemiaky majú mimoriadne výhodný glykemický index, pretože pri chladnutí sa v nich vytvára nestráviteľný škrob. Následkom toho nevyskočí hladina cukru v krvi, hlad sa nedostaví a tuk sa môže pokojne ďalej odbúravať.PRAKTICKÝ TIP: Pripravte si šalát z varených zemiakov. Na ľahký dresing zmiešajte nízkotučný jogurt a jablčnú šťavu. Dochuťte soľou, korením a čerstvými bylinkami.
CITRÓN je bojovník proti tuku
Čo sa týka obsahu vitamínu C, citrón je číslom jeden medzi citrusmi. Okrem toho spúšťa v našom organizme spaľovanie tukov na najvyššie obrátky.PRAKTICKÝ TIP: Pridajte častejšie trošku citrónovej šťavy do šalátových dresingov, k hydine či rybe, do čaju alebo džúsového streku.
TOFU obsahuje veľa bielkovín
Tofu je výborný zdroj bielkovín v ľahkých a bezmäsitých jedlách.PRAKTICKÝ TIP: Tofu nemá takmer žiadnu špecifickú chuť. Preto ho pred prípravou nakrájajte na kocky a marinujte v sójovej omáčke. Potom ho opečte na teflónovej panvici a servírujte.
GREP zabraňuje ukladaniu tukov
Americkí vedci zistili, že horké látky obsiahnuté v grepe spôsobia to, že tuk z potravy sa priamo spaľuje. Zabraňuje tak ukladaniu tuku na bruchu, nohách a zadku.PRAKTICKÝ TIP: Najlepší spaľovací efekt má grep po jedle, pretože horké látky podporujú tvorenie tráviacich štiav.
Nová plavková diéta
27/2008
Leto, slnko, pláž – je tu opäť čas, keď sa ukazuje najviac tela. Kto by pritom nechcel vyzerať skutočne dobre? Vyskúšajte účinnú diétu, pomocou ktorej dosiahnete ploché bruško, štíhle stehná a pevný zadok.
Leto, slnko, pláž – je tu opäť čas, keď sa ukazuje najviac tela. Kto by pritom nechcel vyzerať skutočne dobre? Vyskúšajte účinnú diétu, pomocou ktorej dosiahnete ploché bruško, štíhle stehná a pevný zadok.
Ako to funguje? Celkom jednoducho: s novou plavkovou diétou a pridaním rekreačného pohybu zhodíte už za šesť dní 3 kilá. A to aj napriek tomu, že budete trikrát denne jesť chutné jedlá. Ak by vás predsa prepadol hlad, zažeňte ho pitím dostatočného množstva minerálky. Dva litre tekutín denne by mali byť základnou dennou dávkou zásobenia tela vodou. Ak budete piť o niečo viac, je to pre vás len dobré.
EXTRA TIP: vitamín C z polovice citróna vás dostane do formy a rýchlo spaľuje tuky!
Na 1 porciu rozdrvte 2 maslové keksy a nakrájajte na drobné kocky 2 marhule. Zmiešajte spolu so 150 g nízkotučného tvarohu a 1 balením vanilínového cukru.
Medový chlebíček
Na 1 porciu použite 1 celozrnný chlebíček, ktorý natrite 1 ČL polotučného masla a 1 ČL medu. Navrch položte plátok syra gouda.
Šunková hrianka
Na 1 porciu si pripravte 2 krajce celozrnnej hrianky s 30 g šunky a 1 kivi nakrájaným na plátky.
Na 1 porciu uvarte 150 g rezancov. Nakrájajte 25 g odtučneného syra a 30 g šunky na varenie. Všetko spolu zmiešajte a dochuťte 1 PL octu, soľou, korením, 1 ČL oleja a 1 ČL nasekaných byliniek.
Kuracia bageta
Na 1 porciu opražte 100 g kuracích pŕs v 1 ČL bylinkového oleja. Pripravte si 50 g bagetu natretú 1 PL ľahkého krému na šalát, ktorú obložíte hlávkovým šalátom, 1 nakrájanou reďkovkou a 1 uhorkou. Nakoniec pridajte kuracie prsia.
Zelenina s tvarohom
Na 1 porciu potrebujete 100 g tvarohu, soľ, čierne korenie, citrónovú šťavu podľa chuti a 2 PL nasekaných byliniek. Premiešate a pridáte 500 g surovej nakrájanej zeleniny.
EXTRA TIP: vitamín C z polovice citróna vás dostane do formy a rýchlo spaľuje tuky!
Toto si doprajte na raňajky...
Marhuľový tvarohNa 1 porciu rozdrvte 2 maslové keksy a nakrájajte na drobné kocky 2 marhule. Zmiešajte spolu so 150 g nízkotučného tvarohu a 1 balením vanilínového cukru.
Medový chlebíček
Na 1 porciu použite 1 celozrnný chlebíček, ktorý natrite 1 ČL polotučného masla a 1 ČL medu. Navrch položte plátok syra gouda.
Šunková hrianka
Na 1 porciu si pripravte 2 krajce celozrnnej hrianky s 30 g šunky a 1 kivi nakrájaným na plátky.
A toto na večeru...
Rezancový šalátNa 1 porciu uvarte 150 g rezancov. Nakrájajte 25 g odtučneného syra a 30 g šunky na varenie. Všetko spolu zmiešajte a dochuťte 1 PL octu, soľou, korením, 1 ČL oleja a 1 ČL nasekaných byliniek.
Kuracia bageta
Na 1 porciu opražte 100 g kuracích pŕs v 1 ČL bylinkového oleja. Pripravte si 50 g bagetu natretú 1 PL ľahkého krému na šalát, ktorú obložíte hlávkovým šalátom, 1 nakrájanou reďkovkou a 1 uhorkou. Nakoniec pridajte kuracie prsia.
Zelenina s tvarohom
Na 1 porciu potrebujete 100 g tvarohu, soľ, čierne korenie, citrónovú šťavu podľa chuti a 2 PL nasekaných byliniek. Premiešate a pridáte 500 g surovej nakrájanej zeleniny.
Ľahké hlavné jedlá, ktoré nasýtia
Leto na tanieri
7/2008
Prišlo leto a vaše kilogramy si ešte stále nezobrali dovolenku? Nič sa nedeje. V lete môže schudnúť každý. Bez námahy. Využite túto šancu a prepnite na letné menu.
Prišlo leto a vaše kilogramy si ešte stále nezobrali dovolenku? Nič sa nedeje. V lete môže schudnúť každý. Bez námahy. Využite túto šancu a prepnite na letné menu.
Celý rok ten istý kolotoč. Už vám to síce lezie hore krkom, ale zvykli ste si. Pečené kurča s ryžou, rezne so zemiakmi, vyprážaný syr a hranolčeky, lekvárové buchty, francúzske zemiaky, cestoviny s omáčkou... Len občas ryby a zeleninka, aby sa nepovedalo. Pre vaše telo i zdravie hotová katastrofa! Chudnutie nehrozí, ani keď znížite porcie na polovicu. Nevhodné potraviny a ťažko stráviteľné kombinácie spomaľujú fungovanie tráviaceho systému, oberajú vás o energiu a zaplavujú organizmus toxínmi. Čo s tým? Keďže sme neoddeliteľnou súčasťou prírody, naše menu by sa malo meniť spolu s ročnými obdobiami. Telo potrebuje inú potravu v horúčave, inú v zime. Naši predkovia to vedeli veľmi dobre a jedli to, čo im príroda v príslušnom ročnom období dala. Až moderný človek vymyslel chladničky, mrazničky a začal dovážať potraviny z opačného konca zemegule. Máme po celý rok všetko, na čo si len spomenieme. Neuvedomujeme si však, že je to vážny priestupok proti zákonom prírody. Trestom sú mnohé zdravotné problémy, vrátane nadváhy. A aby sme sa ich zbavili, šprintujeme od jedného lekára k druhému a prehĺtame tabletky. Neraz však stačí tak málo... Návrat k prirodzenosti. Neznamená to, že sa musíte presťahovať na dedinu, obrábať polia a zbierať korienky. Žiť v rytme s prírodou a prepnúť na letné menu sa dá aj v meste.
2. Zeleninu jedzte hlavne surovú, prípadne krátko tepelne upravenú.
3. Veľkú časť stravy by mali tvoriť šaláty. Zeleninové, strukovinové, obilné, cestovinové... fantázii sa medze nekladú.
4. Leto sa nesie v znamení kukurice, a to v akejkoľvek podobe. Sladké varené klasy si môžete bez výčitiek vychutnávať aj každý deň.
5. Dozrieva šťavnaté ovocie, takže využite príležitosť a pošteklite ním chuťové poháriky. Ovocné šaláty môžete namixovať z akýchkoľvek plodov, uprednostňujte však ovocie z našich zemepisných šírok. Je vašou povinnosťou nakrájať si ovocie namiesto zákuska či čokolády.
6. Mäso by sa malo na vašom tanieri objavovať čo najmenej. Keď bez neho nedokážete žiť, uprednostňujte ryby a chudšiu kuracinu či jahňacinu.
7. Na letnom jedálnom lístku nesmú chýbať sójové syry tofu, pretože sú ochladzujúce a ľahko stráviteľné.
8. Vyhýbajte sa tučným potravinám. Neznamená to však, že sa máte zrieknuť pôžitku z jedla. Malé množstvo zdravých rastlinných tukov ako olivový olej potrebuje telo aj v letných mesiacoch. Mlieko, tvaroh, jogurty a syry nakupujte iba nízkotučné.
9. Využívajte jednoduchú prípravu pokrmov, napríklad krátke dusenie, varenie vo vode, na pare, grilovanie či rýchle opečenie na panvici. Recepty na vyprážané a dlho varené jedlá si odložte na zimu.
10. Používajte minimum soli a korenia. Vaše menu výborne ochutia čerstvé bylinky, zelené vňate, citrónová šťava, vínny či jablčný ocot.
11. Servírujte malé porcie, a to aspoň 5-krát denne.
12. Raz až dvakrát týždenne si dajte odľahčujúci deň – jedzte iba zeleninu alebo ovocie.
13. Nezabudnite dopĺňať zásoby vody. Na ľadovo vychladené nápoje však ani nepomyslite – oslabujú trávenie a slnkom rozpálený organizmus zbytočne šokujú.
RAŇAJKY
Strúhané jablko s mrkvou: 1 jablko a 1 mrkvu najemno nastrúhajte, zmiešajte s 1 PL hrozienok, 1 PL posekaných orechov a 1 PL citrónovej šťavy.
Bazalkovo-paradajkový knäckebrot: 2 PL nízkotučného tvarohu zmiešajte s 1 PL minerálky, troškou soli a najemno pokrájanou bazalkou. Tvaroh natrite na knäckebrot a obložte 1 paradajkou nakrájanou na plátky.
Vločky s tvarohom a jablkom: Poduste 3 PL ovsených, ražných či ryžových vločiek v 130 ml nesladenej jablkovej šťavy a nechajte vychladnúť. Vmiešajte 2 PL nízkotučného tvarohu a 1 malé jablko nakrájané na kocky. Ochuťte škoricou.
Kokosovo-tvarohová ryža s malinami: 2 PL uvarenej celozrnnej ryže a 1 ČL strúhaného kokosu poduste v 130 ml vody. Nechajte vychladnúť a vmiešajte 2 PL nízkotučného tvarohu. Dochuťte 1 ČL medu a pridajte 100 g malín.
DESIATA A OLOVRANT
Kaleráb s kefírom: Kaleráb najemno nastrúhajte a zmiešajte s 2 PL kefíru, troškou soli a nadrobno posekanými čerstvými bylinkami. Podávajte s knäckebrotom.
Studená čerešňová misa: 100 g vykôstkovaných čerešní nechajte zovrieť v 150 ml jablkovej šťavy a 1 ČL medu. Konzumujte vychladené s 1 ČL opražených mandľových lupienkov a troškou čerstvej mäty.
Čučoriedkový kefír: 100 g čučoriedok nahrubo roztlačte, zalejte 100 ml kefíru a zmiešajte s 1 ČL medu.
Marhule s kokosom: 6 marhúľ odkôstkujte, nadrobno pokrájajte a zmiešajte s 1 ČL medu a 1 ČL strúhaného kokosu.
OBED
Listový špenát: Na 1 PL olivového oleja orestujte ½ najemno posekanej cibule a ½ strúčika roztlačeného cesnaku. Zmiešajte s 2 šálkami špenátových listov, ktoré ste predtým ponorili na minútu do vriacej vody. Môžete dochutiť štipkou soli a čierneho korenia.
Paradajky s ryžovou plnkou: ¼ šálky uvarenej celozrnnej ryže zmiešajte s ½ malej cukety pokrájanej na drobné kocky, s 5 čiernymi olivami narezanými na kolieska, mladou cibuľkou a 1 PL bieleho jogurtu. Ochuťte nasekanou pažítkou, troškou soli a korením. Tri veľké paradajky prekrojte na polovicu, vyberte jadierka a naplňte pripravenou plnkou.
Studená melónová polievka: 2 šálky zrelého žltého melóna nakrájajte na malé kocky, pridajte 2 PL citrónovej šťavy, 1 PL medu a v hlbokej mise dohladka rozmixujte. Nakoniec primiešajte ½ šálky nízkotučného jogurtu. Servírujte ozdobené kúskami nakrájaného melóna.
Cuketové placky: 1 malú cuketu nahrubo postrúhajte aj so šupkou, pridajte 1,5 PL špaldovej múky, 2,5 PL ovsených vločiek, 1 vaječný bielok, ½ strúčika roztlačeného cesnaku a trošku soli. Dobre zmiešajte, nechajte 5 minút odstáť a na malom množstve oleja postupne pečte lievance. Podávajte ako prílohu k zeleninovému šalátu.
Brokolicový šalát: 300 g brokolice povarte 6 minút vo vode. V malej miske zmiešajte roztlačený strúčik cesnaku s 1 ČL olivového oleja, 1 ČL čerstvo nasekanej bazalky a po kvapkách pridajte 2 PL citrónovej šťavy. Uvarenú brokolicu zmiešajte s dresingom, ozdobte mladými kukuričnými kláskami, posypte parmezánom a servírujte.
VEČERA
Zapekaná špargľa: 400 g špargle krátko povarte nad parou a uložte do zapekacej misy. Nasekajte 3 polovice vlašských
orechov a trošku čerstvej šalvie, zmiešajte s 1 PL strúhaného parmezánu a posypte špargľu. Zapekajte 5 minút pri teplote 180 °C. Môžete podávať samostatne alebo s celozrnnou ryžou.
Hrianka s fazuľkou: 2 krajce celozrnného toastového chleba opečte dochrumkava a obložte 200 g zelenej fazuľky udusenej v troške slanej vody a paradajkou nakrájanou na plátky. Ochuťte lístkami čerstvého tymianu a 1 PL strúhaného parmezánu. Krátko zapečte v grile alebo v rúre.
Grilovaný melón s mätovým dresingom: Cukrový melón nakrájajte na plátky, pokvapkajte citrónovou šťavou a z oboch strán ugrilujte. Podávajte s dresingom z bieleho jogurtu a nasekanej čerstvej mäty.
13 LETNÝCH ZÁKONOV
1. Príroda nás rozmaznáva hojnosťou chrumkavej zeleniny, preto chrumkajte. Pravidelne nakupujte brokolicu, reďkovky, paradajky, papriku, uhorky, listovú zeleninu, špenát, zelenú fazuľku, špargľu, kaleráb, karfiol, kapustu... Denne by ste mali zvládnuť 300 až 400 g zeleniny.2. Zeleninu jedzte hlavne surovú, prípadne krátko tepelne upravenú.
3. Veľkú časť stravy by mali tvoriť šaláty. Zeleninové, strukovinové, obilné, cestovinové... fantázii sa medze nekladú.
4. Leto sa nesie v znamení kukurice, a to v akejkoľvek podobe. Sladké varené klasy si môžete bez výčitiek vychutnávať aj každý deň.
5. Dozrieva šťavnaté ovocie, takže využite príležitosť a pošteklite ním chuťové poháriky. Ovocné šaláty môžete namixovať z akýchkoľvek plodov, uprednostňujte však ovocie z našich zemepisných šírok. Je vašou povinnosťou nakrájať si ovocie namiesto zákuska či čokolády.
6. Mäso by sa malo na vašom tanieri objavovať čo najmenej. Keď bez neho nedokážete žiť, uprednostňujte ryby a chudšiu kuracinu či jahňacinu.
7. Na letnom jedálnom lístku nesmú chýbať sójové syry tofu, pretože sú ochladzujúce a ľahko stráviteľné.
8. Vyhýbajte sa tučným potravinám. Neznamená to však, že sa máte zrieknuť pôžitku z jedla. Malé množstvo zdravých rastlinných tukov ako olivový olej potrebuje telo aj v letných mesiacoch. Mlieko, tvaroh, jogurty a syry nakupujte iba nízkotučné.
9. Využívajte jednoduchú prípravu pokrmov, napríklad krátke dusenie, varenie vo vode, na pare, grilovanie či rýchle opečenie na panvici. Recepty na vyprážané a dlho varené jedlá si odložte na zimu.
10. Používajte minimum soli a korenia. Vaše menu výborne ochutia čerstvé bylinky, zelené vňate, citrónová šťava, vínny či jablčný ocot.
11. Servírujte malé porcie, a to aspoň 5-krát denne.
12. Raz až dvakrát týždenne si dajte odľahčujúci deň – jedzte iba zeleninu alebo ovocie.
13. Nezabudnite dopĺňať zásoby vody. Na ľadovo vychladené nápoje však ani nepomyslite – oslabujú trávenie a slnkom rozpálený organizmus zbytočne šokujú.
INŠPIRUJTE SA
...obrovský výber čerstvých plodov a potravín ponúka v lete nekonečné možnosti pri varení...RAŇAJKY
Strúhané jablko s mrkvou: 1 jablko a 1 mrkvu najemno nastrúhajte, zmiešajte s 1 PL hrozienok, 1 PL posekaných orechov a 1 PL citrónovej šťavy.
Bazalkovo-paradajkový knäckebrot: 2 PL nízkotučného tvarohu zmiešajte s 1 PL minerálky, troškou soli a najemno pokrájanou bazalkou. Tvaroh natrite na knäckebrot a obložte 1 paradajkou nakrájanou na plátky.
Vločky s tvarohom a jablkom: Poduste 3 PL ovsených, ražných či ryžových vločiek v 130 ml nesladenej jablkovej šťavy a nechajte vychladnúť. Vmiešajte 2 PL nízkotučného tvarohu a 1 malé jablko nakrájané na kocky. Ochuťte škoricou.
Kokosovo-tvarohová ryža s malinami: 2 PL uvarenej celozrnnej ryže a 1 ČL strúhaného kokosu poduste v 130 ml vody. Nechajte vychladnúť a vmiešajte 2 PL nízkotučného tvarohu. Dochuťte 1 ČL medu a pridajte 100 g malín.
DESIATA A OLOVRANT
Kaleráb s kefírom: Kaleráb najemno nastrúhajte a zmiešajte s 2 PL kefíru, troškou soli a nadrobno posekanými čerstvými bylinkami. Podávajte s knäckebrotom.
Studená čerešňová misa: 100 g vykôstkovaných čerešní nechajte zovrieť v 150 ml jablkovej šťavy a 1 ČL medu. Konzumujte vychladené s 1 ČL opražených mandľových lupienkov a troškou čerstvej mäty.
Čučoriedkový kefír: 100 g čučoriedok nahrubo roztlačte, zalejte 100 ml kefíru a zmiešajte s 1 ČL medu.
Marhule s kokosom: 6 marhúľ odkôstkujte, nadrobno pokrájajte a zmiešajte s 1 ČL medu a 1 ČL strúhaného kokosu.
OBED
Listový špenát: Na 1 PL olivového oleja orestujte ½ najemno posekanej cibule a ½ strúčika roztlačeného cesnaku. Zmiešajte s 2 šálkami špenátových listov, ktoré ste predtým ponorili na minútu do vriacej vody. Môžete dochutiť štipkou soli a čierneho korenia.
Paradajky s ryžovou plnkou: ¼ šálky uvarenej celozrnnej ryže zmiešajte s ½ malej cukety pokrájanej na drobné kocky, s 5 čiernymi olivami narezanými na kolieska, mladou cibuľkou a 1 PL bieleho jogurtu. Ochuťte nasekanou pažítkou, troškou soli a korením. Tri veľké paradajky prekrojte na polovicu, vyberte jadierka a naplňte pripravenou plnkou.
Studená melónová polievka: 2 šálky zrelého žltého melóna nakrájajte na malé kocky, pridajte 2 PL citrónovej šťavy, 1 PL medu a v hlbokej mise dohladka rozmixujte. Nakoniec primiešajte ½ šálky nízkotučného jogurtu. Servírujte ozdobené kúskami nakrájaného melóna.
Cuketové placky: 1 malú cuketu nahrubo postrúhajte aj so šupkou, pridajte 1,5 PL špaldovej múky, 2,5 PL ovsených vločiek, 1 vaječný bielok, ½ strúčika roztlačeného cesnaku a trošku soli. Dobre zmiešajte, nechajte 5 minút odstáť a na malom množstve oleja postupne pečte lievance. Podávajte ako prílohu k zeleninovému šalátu.
Brokolicový šalát: 300 g brokolice povarte 6 minút vo vode. V malej miske zmiešajte roztlačený strúčik cesnaku s 1 ČL olivového oleja, 1 ČL čerstvo nasekanej bazalky a po kvapkách pridajte 2 PL citrónovej šťavy. Uvarenú brokolicu zmiešajte s dresingom, ozdobte mladými kukuričnými kláskami, posypte parmezánom a servírujte.
VEČERA
Zapekaná špargľa: 400 g špargle krátko povarte nad parou a uložte do zapekacej misy. Nasekajte 3 polovice vlašských
Hrianka s fazuľkou: 2 krajce celozrnného toastového chleba opečte dochrumkava a obložte 200 g zelenej fazuľky udusenej v troške slanej vody a paradajkou nakrájanou na plátky. Ochuťte lístkami čerstvého tymianu a 1 PL strúhaného parmezánu. Krátko zapečte v grile alebo v rúre.
Grilovaný melón s mätovým dresingom: Cukrový melón nakrájajte na plátky, pokvapkajte citrónovou šťavou a z oboch strán ugrilujte. Podávajte s dresingom z bieleho jogurtu a nasekanej čerstvej mäty.